SIK SORULAN SORULAR

INCA HEALTH

Kimler Sağlık Turizmi yapabilir, yapmalı?

Tıbbi ve yasal açıdan seyahat engeli bulunmayan herkesin, alanında uzman ve deneyimli sağlık kuruluşları ile iletişime geçerek tedavisini başka bir ülkede güvenli bir şekilde gerçekleştirmesi için önünde hiçbir engel yoktur. Ayrıca normal şartlarda uçması uygun olmayan hastalar için Uçak Ambulansı organizasyonu yapılarak hastanın transferi ve tedavi olması sağlanır.

 

Sağlık Turizmi amaçlı olarak yurtdışına seyahat etmeden önce herhangi bir testten geçmem gerekiyor mu?

Yukarıda da belirtildiği üzere, geçireceğiniz ameliyattan önce belli operasyon öncesi muayenelerden geçmeniz gerekecektir. Yaşınıza, sağlık durumunuza ve geçireceğiniz prosedür tipine bağlı olarak kan testi ve elektrokardiyogram gibi basit testlerden ya da toraks (göğüs kafesi) röntgeni, ultrason, gastroskopi gibi daha derinlemesine ANALIZLER ile diğer değerlendirmelerin yanı sıra bir psikolog değerlendirmesinden geçmeniz gerekebilir.

İdeal olarak, testlerinizi Sağlık Turizmi Yolculuğunuza çıkmadan önce yaptırmanız gerekmektedir. Böylelikle, yurtdışındaki hekiminizin, ameliyat için uygun durumda bulunduğunuza kesin olarak emin olabilmesine olanak sağlamış olursunuz. Dünyanın diğer ucuna kadar seyahat ettikten sonra, geçirmeyi planladığınız kalça replasmanı (protezi) ameliyatı için uygun bir aday olmadığınızı öğrenmek duygusal açıdan yıkıcı bir deneyim olabilir. Ancak, sağlık turizmini tercih eden pek çok hastanın operasyon öncesi muayenelerini daha kolay ve daha düşük maliyetli olması nedeniyle ameliyatlarını geçirecekleri yurtdışı hastanede yaptırmayı tercih ettiği de bir gerçektir.

 

Kendi ülkemdeki doktorumun, döndüğümde iyileşme bakımımı üstlenmesini sağlayacak düzenlemeler yapmalı mıyım?

İdeal durumda, bu düzenlemeleri yapman yararınıza olacaktır; ancak, maalesef sağlık turizmi bazı doktorlarca hoş karşılanan bir sektör olmadığından her durumda mümkün olmamaktadır. Daha öncede belirtildiği üzere, doktorunuzun sağlık turizmi sürecinizin aktif bir katılımcısı olmasını sağlamanız, ülkenize döndükten sonraki bakım gereksinimlerinize katkı yapmasını mümkün kılmanın en iyi yoludur

 

Sağlık Turizmi Seyahatime çıkarken yanımda neler götürmeliyim?

Neler götürmeniz gerektiği destinasyonunuza (oradaki hava durumuna), konaklayacağınız yere ve normal bir seyahat ya da tatil içinde söz konusu olabilecek diğer çeşitli hususlara bağlıdır. Ancak, cerrahi amaçlı seyahat ederken mutlaka yanınızda bulunması gerekenler şunlardır:

  • Tıbbi bilgileriniz ve/veya laboratuar testleriniz
  • Tüm sağlık raporlarının ve ilaç kullanım detaylarının suretleri/ asılları
  • MRI/CT/ECHO gibi her türlü taramaların CD kopyaları
  • Doktorunuzdan alınan her türlü sevk raporları
  • Pasaport
  • Gözlüğünüz/ Kontak lens malzemeleriniz
  • Yurtdışı Arama yapılmasına olanak sağlayan Telefon Kartları, KREDI Kartları
  • Arkadaşlarınızın, ailenizin, otellerin, hekimlerin, büyükelçiliklerin ve havayolu şirketlerinin iletişim bilgileri

 

Tıbbi kayıtlarımı götürmeli miyim?

Hastalık geçmişine (medikal öykünüze) ilişkin ne kadar çok bilgi götürürseniz o kadar iyidir. Unutmayın ki, rahatsızlığınız hakkında sizin kendisine anlattıklarınız ya da göndermiş olduğunuz bilgiler dışında pek az bilgiye sahip yeni bir doktorla görüşüyor olacaksınız. Beraberinizde götürmeniz gereken bilgilerin kapsamı rahatsızlığınıza ve geçireceğiniz prosedüre bağlıdır. Dolayısıyla, bu konuda, asli hekiminize ve yurtdışındaki hekiminize danışarak tavsiyelerini alabilir ve gereklilikleri öğrenebilirsiniz.

 

Ne zaman bir medikal seyahate çıkmalıyım?

Türkiye ılıman iklim kuşağında yer alır. Bu sebeple Türkiye’de sağlık hizmetlerini dört mevsim boyunca alabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz İstanbul’daki hava durumu ile ilgili son bilgileri “hava durumu” linkimizi tıklayarak anında öğrenebilirsiniz.

 

Sağlık Turizmi seyahatim için yanımda bir refakatçi götürmeli miyim?

Evet, eğer böyle bir imkânınız varsa seyahatinize kesinlikle bir refakatçi ile birlikte çıkmalısınız. Bir aile ferdinin ya da bir arkadaşın sağlayacağı manevi ve fiziksel destek moralinizi inanılmaz düzeyde yükseltecek ve hatta muhtemelen nekahet sürecinizin hızlanmasına da katkıda bulunacaktır. Kalp ameliyatı ile kalça ve diz replasmanları (protezleri) gibi daha invazif prosedürlerde ise yanınızda bir refakatçi bulundurmamanız sakıncalı ve tedbirsizce olacaktır.

Çoğu yurtdışı hastanede ameliyatınıza ve durumunuza özel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak çeşitli düzeylerde yardım (asistans) sağlanmaktadır. Ayrıca, refakatçi bulunması her prosedür tipi için zaruri bir gereklilik olmayıp, belli durumlarda, bağımsız hareket edebilme düzeyinize bağlı olarak refakatçisiz de kendinize yetebilirsiniz. Ameliyat öncesinde ve sonrasında size ne tür yardımlar (asistans) sağlandığını ve size refakat edecek birinin bulunmasına gerek görülüp görülmediğini mutlaka hastanedeki irtibat ilgilisine ya da sağlık turizmi aracısına danışınız. Herhangi bir kuşku halinde ise yanınızda bir refakatçi götürünüz.

 

Çocuklarımı götürebilir miyim?

Götürebilirsiniz fakat götürmemeniz muhtemelen daha yerinde olacaktır. Zira zaten ilgilenmeniz ve gözetmeniz gereken çocuklarınız olmadan da yeterince stres altında bulunacaksınız. Elbette eşiniz de sizinle birlikte geliyorsa ve çocuklarınız da terbiyeli ya da nerede nasıl davranmasını bilecek makul bir yaşta ise, bu seçeneği de göz önünde bulundurabilirsiniz. Seyahat edeceğiniz ülke ve mevcut aktivite türleri de kararınızda rol oynayacaktır. Bir hastane odasının oyun alanı olmadığını ve çocuklarınızı meşgul edecek çeşitli yollar bulmanız gerekeceğini göz önünde bulundurunuz. Yine, bu konuda da tavsiyeleri konusunda tercih ettiğiniz hastanenin irtibat ilgilisine danışınız.

 

Tedavi olacağınız ülkeye varış

Çoğu yurtdışı hastane ve sağlık turizmi aracısı ya ulaşım ve havaalanından alınma bedelinizi geçireceğiniz prosedürün bedeline dâhil eder ya da, en azından, bu düzenlemeleri kendiniz yapabilmeniz için sizi doğru kanallara yönlendirir. Çoğu durumda, ya doğrudan testler ve/veya doktor konsültasyonu için hastaneye ya da otelinize gidersiniz.

Dilerseniz havaalanından otel veya hastanenize transfer işlemlerinizi INCA HEALTH aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

 

Hastanede/ klinikte kalış süreci

Kendi ülkemdeki arkadaşlarım ve ailemle iletişimimi nasıl sürdürebilirim? Aile fertleri ve arkadaşları ile iletişimini sürdürebilme imkânı, bir yabancı hasta için, olumlu bir ameliyat sonucu dışında, en önemli birkaç şeyden biridir. Neyse ki, telekomünikasyon teknolojisindeki baş döndürücü ilerlemeler sayesinde bu hiç de zor değil.

Başlangıç olarak:

  • Ülkenizde, ön ödemeli (kontörlü) telefon kartları satın alabilirsiniz
  • Yurtdışında bulunduğunuz destinasyonda telefon kartları satın alabilirsiniz
  • Yanınızda uluslararası dolaşım (roaming) özelliği olan bir cep telefonu götürebilirsiniz
  • Yurtdışındaki hastane ya da sağlık turizmi aracısı size ön ödemeli (kontörlü) bir cep telefonu sağlayabilir
  • Dizüstü bilgisayarınızı ya da hastanenin bilgisayarını kullanarak e-posta gönderip alabilir ya da Skype gibi bir internet üzerinde telefon servisini kullanarak dilediğiniz kimselerle konuşabilirsiniz.
  • Bazı hastanelerde, yabancı hastalara ücretsiz yurtdışı telefon görüşmesi yapma imkânı dahi sunulmaktadır.

 

 

Hastanedeki odamda bir akrabamın gece boyu bana refakat etmesi için ek bir ödeme yapmam gerekecek mi?

Yurtdışı hastanelerin çoğunda, refakatçilerin ücretsiz olarak gece boyu refakatçi kalmalarına izin verilmektedir. Ancak yemeklerin de ücretsiz biçimde buna dâhil olup olmadığı gibi detayları sağlık hizmeti sağlayıcınıza danışınız.

 

Kaldığım hastanede internet erişimi ya da TV olacak mı?

Nasıl bir odada kalmayı beklemeliyim? Bu, kalacağınız yurtdışı hastaneye bağlı olacaktır. Yukarıdaki bölümde de belirttiğim gibi, popüler sağlık turizmi destinasyonlarında bulunan hastanelerde, sağlık turizmi ile gelecek hastaları cezp etmek için kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunulmaktadır; dolayısıyla, kendi ülkenizde alışık olduğunuzdan daha güzel ve rahat odalarda kalmayı bekleyebilirsiniz. Genel itibariyle; ortak kullanımlı odalar, geniş özel odalar, süitler ve kimi durumlarda lüks süitler olmak üzere birkaç oda tipi seçeneği (farklı fiyat aralıklarında) arasından tercih yapma imkânınız olacaktır. Bu oda seçenekleri, aşağıdaki kolaylık ve rahatlık unsurlarından bir kısmını ya da tümünü içerecektir:

  • Elektronik olarak ayarlanabilir yataklar
  • Bilgisayarlı kişisel hemşire çağrı sistemi
  • Yatağın yanında oda aydınlatması ve TV kumanda ve kontrolleri
  • Kişiye özel kablolu televizyon
  • Ziyaretçi kanepesi
  • Yurtiçi ve yurtdışı görüşmelerin yapılabildiği kişiye özel telefon
  • Kişiye özel kontrol edilebilir oda klima sistemi
  • Ücretsiz birinci sınıf banyo kolaylık ve rahatlık unsurları
  • Kişiye özel ilaç dolabı

 

Ameliyat öncesinde ya da sonrasında “turizm” aktivitelerine katılmak riskli midir?

İster yalnız başınızca ister bir refakatçi ile birlikte seyahat etmiş olun, büyük ihtimalle seyahat ettiğiniz ülkenin kültürünü ve cazibe merkezlerini tanımak ve görmek isteyeceksiniz. Bu durumda, seyahatinizi, sağlık turizmi yapmanızın esas nedenini teşkil eden prosedürünüzü geçirmeden önce gezmek için birkaç günlük zamanınız olacak şekilde planlayınız. Çoğu yurtdışı hastane ve sağlık turizmi aracısı tur düzenlemeleri konusunda size yardımcı olabilir. Ameliyat sonrası turistik aktiviteler ise sağlık turizmi için seyahat ettiğiniz ülkeye, geçireceğiniz prosedür türüne ve hekiminizin tavsiyelerine bağlı olacaktır.

Nitekim, bazı sağlık turizmi destinasyonları, turistik aktiviteler için, diğerlerinden açıkça daha uygundur. Bu ülkeler, sağlık turizmi yapan bir hasta olup olmamanıza bağlı olmaksızın, keyifli ve güvenli bir yolculuk yapabilmeniz için gerekli altyapıya, hizmetlere ve deneyime sahiptir. Laparoskopik herni cerrahisi ya da göz kapağı kaldırma gibi görece “hafif” bir prosedür geçirmiş olduğunuz hallerde, muhtemelen, birkaç günlük bir istirahat süresinin ardından, birkaç hafif gezi turuna katılabilirsiniz. Ancak, geçireceğiniz prosedür ne olursa olsun, ameliyat sonrası herhangi bir aktiviteye katılmadan önce mutlaka hekiminizin onayını alınız.

 

Ameliyat sonrasında nasıl bir bakım hizmeti sunulacak?

Sağlık turizmi süreci, pek çok yönden, ülkenizde alışık olduğunuz sağlık hizmetlerine oldukça benzer niteliktedir. Geçireceğiniz prosedür yatarak tedavi gerektiren bir prosedürse, iyileşme sürecini geçirmek ve hastanenin bakım personeli tarafından müşahede altında tutulmak üzere odanıza götürülmeyi bekleyebilirsiniz. Dünya genelinde geçerli Uluslar arası kalite standardı olan JCI Akreditasyonuna sahip hastanelerimizde alacağınız hizmet kalite standartlarının gerektirdiği şartlara uygun olacaktır.

Tüm hastanelerin bünyesinde, yabancı hastalara özel olarak oluşturulmuş, bakım hizmetlerinin sağlık turizmi ile gelen hastalarla ilgilenme konusunda deneyim sahibi başta İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca olmak üzere birçok ülke dilini bilen personeller tarafından verildiği bir yurtdışı birimi dahi bulunmaktadır.

 

Kan nakline ihtiyaç duyarsam nasıl bir süreç söz konusu olacak?

Ameliyatınızı nerede olduğunuza bağlı olmaksızın, kan nakline ihtiyaç duyma riski her zaman söz konusudur. Minimal düzeyde invazif prosedürlere bu risk oldukça düşük olmakla birlikte, prosedürün invaziflik düzeyi yükseldikçe kan nakline ihtiyaç duyulması ihtimali de artar. Bu husus, açık kalp ameliyatı ya da eklem replasman (protez) ameliyatı gibi sağlık turizmi prosedürleri açısından özellikle söz konusudur.

Kan nakli ihtiyacı konusunda yüksek risk grubunda olsanız da olmasanız da, tercih ettiğiniz hastaneye temiz kan temini için ne tür tedbirlerin uygulandığını ve ne tür virüslerin tarandığını danışmalısınız. Günümüzde çoğu kan bankasında şu virüsler için tarama yapılmaktadır: HIV-1 ve HIV-2 (AIDS’e neden olan virüsler), hepatit B, hepatit C, insan T-hücreli lösemi virüsleri (HTLV-I ve HTLV-II), ALT (karaciğer enzimi seviyesi) ve frengi.

 

Yurtdışında ameliyatım sonrası ne şekilde bir iyileşme bakımı sağlanacak?

Tercih ettiğiniz hastaneye ve/veya cerrahi paketine bağlı olarak ya iyileşme döneminizin büyük bir bölümünü hastanede geçirirsiniz ya da, daha büyük bir ihtimalle, hastanede yatacağınız sürenin kalanını geçirmek üzere bir otele ya da iyileşme bakım tesisine transfer edilirsiniz. Bu da, hastanede geçireceğiniz bir gecenin maliyeti, otelde ya da iyileşme bakım tesisinde geçireceğiniz bir geceye göre iki ya da üç misli daha yüksek olacağından, mantıklıdır. Aynı zamanda, çalışmalar uzun süreli hastanede kalan hastalarda enfeksiyon ya da hastalık kapma riskinin arttığını göstermektedir. Sonuç olarak; doktorunuz hastaneden ayrılmanızda bir sakınca olmadığını söylüyorsa ayrılmanız akıllıca olacaktır.

 

Ameliyat sonrası otelde kalma bedelini ben mi karşılayacağım?

Bu husus, tercih ettiğiniz yurtdışı hastane ya da sağlık turizmi aracısı aracılığıyla satın aldığınız sağlık turizmi prosedürü paketinin kapsamına bağlıdır. Paketiniz ameliyat sonrası konaklamayı kapsıyor olsa dahi, ilgililere danışıp araştırarak konaklamanızı paket haricinde kendiniz satın alarak toplam maliyetinizi azaltma seçeneğinizin olup olmadığını öğrenmeniz faydalı olacaktır.

 

Rehabilitasyon terapisi sağlık turizmi prosedürü paketime dâhil olacak mı?

Bu husus da, yine, tercih ettiğiniz hastaneye bağlıdır. Kalça ve diz replasmanı (protez) gibi ortopedik prosedürler kapsamlı rehabilitasyon terapisi gerektirmektedir; dolayısıyla, bu konuyu danışarak rehabilitasyon terapisinin prosedür paketiniz kapsamına dâhil olup olmadığını net olarak öğreniniz.

 

Yurtdışında bulunduğum sırada bir komplikasyon meydana gelirse nasıl bir süreç söz konusu olacak?

Sağlık turizmi dâhilinde bir komplikasyon meydana geldiği takdirde, yurtdışı hastaneniz ve hekiminiz gerekli tedbirlerin alınması doğrultusunda düzenlemeleri yapacaktır. Dolayısıyla, otelinizde iyileşme sürecini geçirirken, hastaneden irtibat kurabileceğiniz kişilerin bir listesinin sizde bulunması önemlidir. Sağlık turizmi dâhilindeki komplikasyonların bir kısmı oldukça küçük çaplı ve otelinizde kısa bir doktor ya da hemşire ziyareti ile giderilebilecek düzeyde olabilir. Kimi başka komplikasyonlar ise yeniden hastaneye yatırılmanızı gerektirebilir.

 

Ek (Gizli) Maliyetler

İster bir ev satın alırken ister bir restoranda yemek yerken, hiçbirimiz beklenmedik masraflarla karşı karşıya kalmaktan hoşlanmayız. Peki, pek çok yönü ve boyutu bulunan sağlık turizmi gibi karmaşık bir süreçte, sağlık turizmi seyahatinizi planlarken gözden kaçırmamanız gereken ne gibi muhtemel ek (gizli) maliyetler söz konusudur? (Deneyiminize gölge düşürebilecek bazı muhtemel ek (gizli) maliyetleri önceden tahmin etmelisiniz)

  • Beklenmeyen Komplikasyonlar: Böyle bir durumun başımıza geleceğini düşünmekten hoşlanmayız, ancak herhangi bir hastanede geçireceğiniz herhangi bir prosedür sonrasında beklenmeyen bir komplikasyonla karşılaşma ihtimali söz konusudur. Burada önemli olan, geçireceğiniz prosedürle ilintili potansiyel risk ve komplikasyonları anlamak, mümkün olduğu hallerde bu riskleri azaltmak ve ilgili hastanenin ya da kliniğin böyle bir duruma ilişkin politikasında nelerin öngörüldüğünü bilmektir.
  • Hastanede yatma süresinin uzaması: Bazı durumlarda, iyileşmeniz beklenenden daha uzun bir zaman alabilir. İlâve bakım hizmetinin maliyetini nihayetinde siz karşılamak durumunda olacağından, bu durumun bir komplikasyondan kaynaklı ya da sizin fizyolojinize özel bir durum olması arasında bir fark olmayacaktır.
  • Hastanede ilâve ilaç ya da tedavi uygulaması: Geçireceğiniz prosedür öncesinde, esnasında ya da sonrasında hekiminiz, normalde ilgili prosedür için belirlenmiş fiyata dâhil edilmeyen ilâve ilaçlar kullanmanızı gerekli görebilir. Normal çerçevede, bu gibi durumlarda, sizden ek ücret talep edilir. Ancak, her halükarda, detaylar konusunda yurtdışı sağlık hizmeti sağlayıcınıza ya da sağlık turizmi aracınıza danışmanız yerinde olacaktır.
  • İlaçlar: Hastane ya da klinik, genelde, hastanede ayrılırken kullanacağınız ilaçları size sağlamaktadır. Bu da genellikle ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlardan oluşmakta, kimi durumlarda pıhtılaşmayı önleyici ilaçları ya da geçirdiğiniz ameliyata özel ilaç kullanım protokolünü de içermektedir. Söz konusu ilaçlara ilişkin bedeller kimi durumlarda ameliyat fiyatına dâhil kimi durumlarda ise ameliyat fiyatı kapsamı dışındadır; dolayısıyla, başta küçük puntolarla yazılan kısımları da mutlaka dikkatle okumayı ihmal etmeyiniz.
  • Otellere, iyileşme bakım tesislerine ve ulaşım hizmetlerine özel ilâve masraflar: Otelde yatak çarşaflarınız kirlendiğinde ya da ek ulaşım hizmetine ya da öğüne ihtiyaç duyduğunuz takdirde ortaya çıkacak masraflar da bu kapsamda değerlendirilmesi gereken ek (gizli) masraf kalemlerindendir. Bazı ameliyat paketleri konaklama, yemek ve ulaşım hizmetlerini de kapsamakla birlikte, bu konuları yurtdışı sağlık hizmetleri sağlayıcınıza danışmanız ya da, gerekirse, doğrudan kalacağınız otelle görüşerek tesisin bu konulara ilişkin politikası hakkında ilk elden bilgi edinmeniz önemlidir. Sağlık turizmi dâhilindeki hastalarla çalışma deneyimi buluna tesis ve kurumlar bu konularda daha esnek politikalar uygulama eğilimi göstermektedir.
  • Hatalı fiyat tahminleri sunan Sağlık Turizmi Aracıları ya da hastaneler: Ender rastlanan bir durum olmakla birlikte böyle bir ihtimal de söz konusudur ve bunu öngörüp önceden hazırlıklı olmak mümkün değildir. Ancak rahatsızlığınızla ve genel sağlık durumunuzla ilgili bilgileri doğru biçimde vererek böyle bir durumla karşı karşıya kalma ihtimalinizi en aza indirebilirsiniz. Sahip olacağınız yasal haklar ve başvurabileceğiniz çare yolları, bulunduğunuz ülkenin yasalarına bağlılık arz edecektir. Bununla birlikte, bu tip bir durum ilgili hastanenin ve sağlık turizmi aracısının itibarı ve elbette genel olarak sağlık turizmi açısından olumsuz sonuçlar doğuracağından, muhtemelen ilgili hastane ve sağlık turizmi aracısı, büyük olasılıkla, durumu sizin de memnuniyetinizi sağlayacak edecek şekilde çözümlemek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerdir.
  • Sağlık turizmi dâhilindeki hastaların hastalık geçmişleri konusunda açık sözlü bir tavır benimsememelerinden kaynaklanan ilâve tedavi gereklilikleri: Bazı kimseler, çeşitli nedenlerle, hastalık geçmişleri hakkındaki bilgilerin tümünü açıkça paylaşmamayı tercih etmektedir. Bu büyük bir hatadır ve hekimin ilâve ilaç yazmak ya da tedavi uygulamak zorunda kalmasına, ameliyatı ertelemesine ya da ameliyat esnasında ya da sonrasında potansiyel olarak tehlikeli komplikasyonların ortaya çıkmasına yol açabilir. Buna tipik bir örnek olarak, hipertansiyonu olduğunu saklayan ve bunun neticesinde hekimin ilâve ilaç yazması ya da test yapılmasını salık vermesi gerekliliğine yol açan bir sağlık turizmi hastasının durumu verilebilir. Yine, daha önce bir ameliyat geçirmiş olduğunu bildirmeyen ve cerrahi prosedür sırasında güçlük ya da komplikasyonlarla karşılaşılmasına sebebiyet veren bir hastanın durumu da bir başka örnek olarak ortaya konabilir. Her iki durumda da, hasta, muhtemelen normal çerçevede ameliyat paketi kapsamına dâhil edilmeyen ilâve giderlerle karşılaşacaktır.
  • Operasyon öncesi muayeneler: Hastanenin ve hekimin, ilgili prosedür için uygun bir aday olduğunuzun tespit ve teyit edilmesi amacıyla gerçekleştirmek durumunda olduğu testler ve muayenelerdir. Adından da anlaşıldığı üzere, bu muayenelerin ameliyat öncesinde, hatta bir kısmının yurtdışı hastaneye seyahat edilmesi öncesinde yapılması gerekmekte olup, bedelleri çoğu durumda ameliyat fiyatınıza dâhildir. Ancak, kimi sağlık turizmi hastaları açısından, hastaların hastalık geçmişleri ya da bir kronik rahatsızlıkları nedeniyle, teklif edilmiş olan ameliyat fiyatı kapsamı dışında kalan ilâve muayeneler gerekli olabilmektedir. Dolayısıyla, hangi testlerin size bildirilen ameliyat fiyatına dâhil olduğunu öğrenmek üzere yurtdışındaki hekiminizle ve hastane irtibat ilgisiyle görüşerek bilgi almanız önemlidir.

Tatsız sürprizlerle karşılaşma ihtimalini azaltmak için, mutlaka hastane irtibat ilgilisinden ya da sağlık turizmi aracınızdan, ödemeniz gerekebilecek çeşitli giderleri (potansiyel gider kalemleri de dâhil) içeren ayrıntılı bir liste alınız. Daha önce de belirtildiği üzere, ameliyatınız bir paket kapsamındaki bir unsur olabilir ve bu nedenle giderlerin kalemler halinde listelendiği bir döküm talebinde bulunamayabilirsiniz. Ancak, masraflarınızın muhtemelen tam olarak ne tutarda oluşacağını ve ameliyat öncesinde, esnasında ya da sonrasında herhangi bir ek ödeme yapmak durumunda kalıp kalmayacağınızı bilmek hakkınızdır.

 

Hastanede ne gibi kişisel eşya ve nesneleri satın alabilirim?

Çoğu yurtdışı hastanede, tuvalet malzemeleri ve şampuan, sabun, diş macunu gibi diğer kişisel maddeleri satın alabileceğiniz bir eczaneye ve/veya mağazaya erişim imkanınız olmasını bekleyebilirsiniz.

 

Yurtdışında ne tür yemeklerle karşılaşacağım?

Kavrulmuş çekirge ve çıtır larva damak tadınız için fazla mı aşırı? Endişelenmeyin. Çoğu otel ve yurtdışı hastanede Batı damak tadına hitap eden, vejetaryen ve daha egzotik yerel yemekleri içeren çeşitli menü seçenekleri sunulmaktadır. Belli yiyecek türlerinden hoşlanmadığınız ya da bunlara alerjinizin olduğu hallerde, hastane irtibat görevlileriyle ya da sağlık turizmi aracısı ile konuşarak durumdan haberdar olmalarını ve gerekli düzenlemeleri yapmalarını sağlayınız.

 

Ameliyat sonrası uçuşa ilişkin riskler nelerdir?

Yukarıda da belirtildiği gibi, ameliyat sonrası uçuşa ilişkin başlıca tehlikeler derin ven trombozu ve pulmoner embolidir. Daha fazla bilgi için yukarıdaki, “Sağlık turizmi açısından ne gibi riskler söz konusudur?” başlıklı bölüme bakınız.

 

Ameliyattan sonra business (ticari sınıf) ya da first class’ta (birinci sınıf) mı uçmam gerekir?

Geçirdiğiniz ameliyata bağlı olarak biletinizi first class (birinci sınıf) ya da business class (ticari sınıf) almanız akıllıca olabilir. Bu husus, özellikle kalça ve diz replasmanı (protez) gibi ortopedik prosedürler, kalp ameliyatı ya da nöro-cerrahi ameliyatı geçirdiğiniz ve rahat etmenizin ve fazladan alana ihtiyaç duyacağınız durumlarda geçerlidir.

 

Dönüş yolculuğum için tekerlekli sandalye talep etmeli miyim?

Sağlık turizmi dâhilinde, yukarıda belirtilenler gibi hareket yetinizi kısıtlayan bir prosedür geçirmiş olduğunuz hallerde, kullandığınız havayolu şirketinden ya da hastane ya da aracı vasıtasıyla tekerlekli sandalye talebinde bulunmaktan çekinmeyiniz. Sonunda, böyle bir karar vermiş olduğunuza sevineceğinize emin olabilirsiniz.

 

Ülkeme döndükten sonra komplikasyonlarla karşılaşırsam ne yapmalıyım?

İdeal durumda, ameliyat yolculuğuna çıkmadan önce doktorunuzla bir iyileşme bakımı protokolü yapılmış olmasıdır. Bazı yurtdışı hastanelerde iyileşme bakımı seçenekleri sunulmaktadır. Sigorta şirketiniz ya da işvereniniz nezdinde düzenlenen bir sağlık turizmi programı kapsamında seyahat etmiş olduğunuz hallerde, aramanız gereken ilk kişi kendi asli doktorunuzdur. Doktorunuz, durumunuz hakkında daha fazla bilgiye gereksinim duyduğu takdirde yurtdışındaki doktorunuzla gerekli görüşmeleri yapacaktır. Sağlık Turizmi dâhilindeki Seyahatinize ilişkin düzenlemeleri kendiniz yapmış ya da bir aracı vasıtasıyla yaptırmış olduğunuz, ülkenizde de kendi asli doktorunuzun bulunmadığı durumlarda,  ne yapacağınız konusunda gerekli tavsiyeleri almak için yurtdışındaki hekiminizle ve hastaneyle iletişim kurmanız yerinde olacaktır (bu tavsiye komplikasyonun hayati risk arz etmediği haller için geçerli olup; hayati riskin söz konusu olduğu durumlarda en kısa zamanda bulunduğunuz yerdeki sağlık hizmetleri kuruluşlarına başvurarak acil durum bakım hizmeti talep ediniz).

 

Ülkeme döndükten sonra yurtdışındaki hizmet sağlayıcımla görüşebilir miyim?

Pek çok yurtdışı hizmet sağlayıcı, sağlığınızın iyi olup olmadığını kontrol ve teyit etmek üzere belirli periyotlarda durumunuzu takip edecektir. Aynı zamanda, sorularınız ya da kaygılarınız konusunda size yardımcı olmak üzere bir irtibat ilgilisi görevlendirilmektedir. Bu kişi, hastanenin yurtdışı hastalar ofisinden bir görevli ve hatta yurtdışında tedavinizle ilgilenen hekiminiz dahi olabilir.

 

Ne kadar bütçe ayırmalıyım?

Tedavi maliyetleri, konaklama, hasta ile refakatçısına ait tahmini uçak bileti bedelini hesaba katmalısınız. Fiyatlar, hastane, doktorun deneyim düzeyi, akreditasyonu ve kur düzeyi dahil olmak üzere pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Belirtilen tutarlara yemek giderleri, çeşitli masraflar ve herhangi bir otel ya da turizm gideri dahil değildir.

INCA HEALTH en iyi tedavi hizmetine en uygun fiyatlarla ulaşmanızı sağlar.

Gerçekleştireceğiniz medikal prosedürlerinizle ilgili en uygun fiyat bilgisine ulaşmak için bizimle iletişime geçiniz.

 

Kaç günlük bir seyahat planlamalıyım?

Tedavinize göre Türkiye’de geçireceğiniz süre değişiklik gösterecektir. Seyahatinizi planlamadan önce bizimle irtibata geçip kaç günlük plan yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

 

Vize / Giriş Şartları

Birçok ülke vatandaşı vizesiz Türkiye’ye giriş yapabilmektedir, ancak Türkiye’nin vize uyguladığı ülke vatandaşları giriş yapmak için turist vizesi almalıdır. 90 gün süreli bir sticker, giriş noktasından yirmi dolar NAKIT karşılığında alınabilir.  Ayrıca yanınızda bir pasaport taşımalısınız (girişten itibaren 6 ay süreliğine geçerlidir).

Dilerseniz vize işlemlerinizi INCA HEALTH üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

 

Otel ve uçak rezervasyonu

  • Oteller: Kısıtlı bütçeye sahip turistler için, hostel veya konukevinde gecelik konaklama bedeli kişi başı $15-$40 civarındadır. İstanbul’da çoğu yerde $20-$30 olup, fiyatlar diğer bölgelerde $15-$20 aralığındadır. 3 yıldızlı otellerde iki kişilik odanın gecelik konaklama fiyatı $61’den başlamaktadır. Ancak, lüks konaklama tercih ediyorsanız, Türkiye’deki olanaklardan memnun kalacaksınız. Gecelik $178 ila $562 arası bir ücret ödeyerek 5 yıldızlı seçkin bir otelde, otele dönüştürülmüş eski bir sarayda, konaklama tesisinde ve hatta eski bir zindandan dönüştürülmüş bir otelde bile konaklamanız mümkün! Ayrıca birçok lüks villa da mevcuttur (denize sıfır villalar dahil).
  • Ameliyat öncesinde ve sonrasında nerede kalmalıyım (otel/ iyileşme bakım tesisi)?: Çoğu yurtdışı hastanede ve kimi kliniklerde, kimi durumlarda iyileşme bakım tesisi olarak da anılan, cerrahi prosedürün uygulanacağı hastanın ihtiyaçlarına uygun bir konaklama seçeneklerini içeren bir liste sunulmaktadır. Yeterli ve iyi yurtdışı hasta programlarına sahip hastaneler ise konaklama düzenlemelerinizi sizin için gerçekleştirebilmektedir.

Konaklama yeri konusunda karar verirken kendinize şu soruları sorunuz:

  • Kolaylık, olanak ve hizmetler sağlığınız ve optimal düzeyde iyileşmeniz açısından elverişli mi?: Bu kolaylık, olanak ve hizmetler, rahatsızlığınıza bağlı olarak, sınırlı ya da 24 saat hemşirelik yardımı (asistansı), özel beslenme düzenlerine erişim, engellilere uygun duş, yükseltilmiş tuvalet oturağı, yatay ve dikey tutunma çubukları ve tekerlekli sandalye ile gezinmeye olanak sağlayacak geniş alanlar gibi engelli dostu kolaylık ve olanakları içerebilir. Kusursuz hijyen ve sağlık koşullarına da en yüksek öncelikte değerlendirilmelidir.
  • Otel ya da iyileşme bakım tesisi hastaneye ne kadar mesafededir?: Bir komplikasyon baş gösterdiği takdirde, mümkün olduğunca çabuk hastaneye ulaşma imkânınız olmalıdır. Bu gibi durumlar için ne gibi acil durum planlarının bulunduğunu hastane irtibat ilgilisine ya da sağlık turizmi aracısına danışınız. Bazı sağlık turizmi destinasyonlarında, en hafif ifadesiyle, “enteresan” trafik ve sürüş koşulları söz konusudur; dolayısıyla, otelinizden hastaneye ve hastaneden otelinize makul olarak ne kadar sürede ulaşılabileceğini mutlaka öğreniniz. Aynı zamanda, oteliniz istirahat edip rahatlama ya da sadece çevrede dolaşmaya elverişli bir bölgede bulunmalıdır.

Bazı ülkelerde sağlık turizmi hastalarına, iyileşme bakım tesisleri adı verilen tesislerde kalma seçeneği sunulmaktadır. Bunlar genellikle her şey dâhil esasına göre işletilen, kimi durumlarda dağlarda ya da deniz kıyısında bulunan, özel olarak cerrahi işlem geçirmiş hastalara hizmet veren tesislerdir. Kosta Rika bu iyileşme bakım konsepti konusunda öncü konumda olup, uzun yıllardır çok sayıda estetik cerrahi ve diş sağlığı turizmi hastalarını cezp etmektedir. Son yıllarda ise, daha invazif prosedürler geçiren sağlık turizmi hastaları da bu seçeneği talep edip araştırmaya başlamıştır.

Bu tesis tipi (iyileşme bakım tesisi), kişiye özel bakım hizmetlerini ve kendileriyle benzer durumda bulunan başka insanlarla sosyalleşme imkânına sahip olmayı tercih eden sağlık turizmi hastaları açısından caziptir. İki gün önce geçirdiğiniz nahoş bir yüz gerdirme operasyonunun sonuçlarını mı taşıyorsunuz? Kimin umurunda; işte, karşınızda sizin kadar kötü görünen üç kişi ile aynı masayı paylaşıyorsunuz. Kalabalık içinde dikkat çekmeme ve hastaların deneyim paylaşımları, birbirlerine verdikleri tavsiyeler ve edilen sohbetler sayesinde oluşan yoldaşlık ilişkisi, anlaşılabilir nedenlerle, estetik cerrahi operasyonları geçiren hastalar için karşı konulmaz bir seçenek teşkil etmektedir.

Bu tesislerin, tüm diz replasmanı (protezi) gibi daha invazif prosedürler geçirmiş sağlık turizmi hastaları için de iyi bir seçenek olup olmadığını sorabilirsiniz. Bu sorunun yanıtı, tesisin konum ve özelliklerine bağlıdır. Bazı iyileşme bakım tesisleri dağlık alanlarda konumlanmakta, sınırlı bir tekerlekli sandalye erişimi imkânı sunmakta ve sağlık turizmi hastalarının merdivenlerden inip çıkmasını gerektirmektedir. Bazı başka tesislerde ise bu kısıtlamalar bulunmamakta olup, bunlar daha invazif prosedürler geçiren sağlık turizmi hastaları için de mükemmel bir seçenek olabilmektedir.

Normal bir otel ile bir iyileşme bakım tesisi arasında tercih yaparken; otellerin sağlık turizmi hastaları düşünülerek yapılandırılmadığını ve bir iyileşme bakım tesisinde bulabileceğiniz kişiye özel bakım ve ilginin sunulmayacağını göz önünde bulundurun. Öte yandan, bazı sağlık turizmi hastaları ve aile fertleri iyileşme bakım tesislerinin “dış” dünyadan tecrit edilmiş durum ve konumlarını bir çekince faktörü olarak değerlendirmektedir.

Dilerseniz bu hizmetleri INCA HEALTH üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

 


INCA HEALTH

Ulaşım Bilgileri

Dikilitaş Mahallesi, Hakkı Yeten Cd.
Selenium Plaza, 10/C Blok Kat:13
Şişli, İstanbul, Türkiye

Bize Yazın

Please publish modules in offcanvas position.